jakub.wagner@email.cz
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

Kryptozoologie

 
 

Medvěd atlaský

Medvěd hnědý. Tento medvěd je dnes rozšířen po celém euroasijském kontinentu a Severní Americe. Několik exemplářů žije i České republice, konkrétně v moravskoslezských Beskydech, kde migrují ze Slovenska. Známe celkem 14 poddruhů medvěda hnědého. V minulosti jich však bylo víc. Obýval také náhorní oblasti severoafrického pohoří Atlas, podle kterých také dostal jméno.

V období, kdy se na severu Afriky rozkládal starověký Řím, pokrýval pohoří Atlas rozsáhlý prales. Ničením životního prostředí se však tento poddruh stáhl jen do několika malých oblastí. Ještě v roce 1830 však mohl být prokazatelně spatřen v Marseillské zoo. Jako popis tohoto tvora poslouží dopis kurátora Kalkatského přírodovědného muzea: „Dospělá samice byla menší než americký černý medvěd, ale mnohem robusnější, čumák měla mnohem kratší a širší, ačkoliv byl špičatý. Prsty na končetinách a drápy byly na medvěda nápadně krátké a obzvlášť silné. Srst černá, nebo spíše nahnědle černá a hustá, takřka deset centimetrů dlouhá, v dolních částech oranžově hnědočervená. Čumák byl černý.“

Tento exemplář byl nalezen v podhůří Tetuánských hor, rozkládajících se asi 25 kilometrů od Atlasu. V této oblasti byl spatřen ještě několikrát. Živí se prý kořeny, žaludy, ovocem a výhonky. Je celkem neobratný, vzhledem se odlišuje od všech známých medvědů. Tento druh byl doktorem Schinzem v roce 1844 popsán jako Ursus crowtheri.

Od té doby se zprávy o výskutu tohoto predátora vyskytují stále v menším množství. Je však možné, že v některých odlehlých oblastech Atlasu stále přežívá. Jestli je však již zcela vyhynulý, znamená to konec všem africkým medvědům.